Thursday, February 25, 2016

Blog Yazarlığından Kitap Yazarlığına

Başlangıcı çok sıradan ve okuduğunuzda kendi hikayenize çok benzediğini düşüneceğiniz fakat sonuna geldikçe “vay bee” diyeceğiniz bir blog yazarı hikayesinden bahsetmek istiyorum. Özellikle yazmak için motivasyonunu kaybeden ve “blog yazıyoruz da ne oluyor” düşüncesindeki blogger arkadaşların mutlaka okumasını öneriyorum.

Kahramanımız Berkay Daçe çoğu blogger gibi içindeki yazma isteğine karşı koyamayarak bunun için en mecra olan bloglara gözünü dikmiş ve birkaç blog yazma girişiminde bulunmuştur. Ve çoğumuzun yaşadığı gibi ilk denemeleri fiyasko ile sonuçlanmıştır. Fakat 2009 Şubat ayında oluşturduğu Daçe Der ki adlı blogunda istediğini başarmış, Facebook’ta karaladıkları ile oluşturduğu küçük kitleyi blogu ile ve daha da arttırmış ve 4,5 – 5 sene kadar düzenli olarak blog yazmaya devam etmiştir.

“Eee bunda ne var? Sıradan bir hikaye” diyebilirsiniz. Evet, buraya kadar her şey sıradan ve çoğumuzun başımızdan geçen bir blog macerası gibi. Fakat Berkay Daçe’nin bir amacı vardır. Yıllardır amatörce yazdığı öykülerini artık bir adım öteye taşımak istemektedir ve blogu buna yeterli görmemektedir. Zira blogunu ziyaret ettiğinizde son postun 2014 yazında yazıldığını göreceksiniz. Neden mi? Sıkı durun, asıl hikaye şimdi başlıyor…

Kahramanımız artık öykülerini kitaplaştırmak ve basılı bir eserle insanların evlerine, kitaplıklarına, zihinlerine girmek için çalışmaya başlamıştır. Ve yıllarca yazmakla amatör olarak ilgilenirken, geçtiğimiz günlerde “Gökdelenin Tepesinden İnsan Manzaraları” isimli bir kitabı yayınlanmıştır.

Gökdelenin Tepesinden İnsan Manzaraları


Kitap ile ilgili detaylara geçmeden önce blog yazarlarına 1-2 cümle yazmak istiyorum. Sizin blog yazmaya nasıl ve neden başladığınızı bilmiyorum. Bazılarımız para kazanmak, bazılarımız vakit geçirmek, bazılarımız da bir sosyal medya fenomeni olmak istiyor. Ancak yazmayı seven her bloggerın bir gün kendi kitabını çıkarmayı istediğinden eminim. İşte karşınızda somut bir örnek daha. Siz siz olun hayallerinizden vaz geçmeyin ve bunun bu yolda sizin belki de tek referansınız olan blogunuza sıkı sıkıya sarılın.

Ve İşte O Kitap: Gökdelenin Tepesinden İnsan Manzaraları

Kitap şimdilik yalnızca online mağazalarda satışa sunulmuş durumda. Kitapyurdu, Kitapambarı, BKM Kitap, Kitapadresi, Babil, Okuoku gibi sitelerden kitabın basın bültenine ulaşabilir ve kitabı satın alabilirsiniz.

Gökdelenin Tepesinden İnsan Manzaraları


Kitabın konusundan biraz bahsedecek olursam; kendini bir gökdelenin tepesinden bırakmaya karar vermiş bir karakterimiz var ve bu kişi (1. kişi) düştüğü süre boyunca, her geçen katta bir öykü anlatıyor. Yani kitap aslında bir öykü kitabı fakat arka planda öyküler birbirine bağlanıyor.

Gökdelenin Tepesinden İnsan Manzaraları


Kitap hakkında daha detaylı bilgi için kitabın Facebook sayfasını takip edebilirsiniz.

Monday, February 22, 2016

Blog Hocam 5 Yaşında!

Şaka gibi… Blog Hocam’ı kuralı ve ilk yazımı yayınlayalı 5 yıl geçtiğine inanamıyorum. O zamanlar eğitimini tamamlamış, kardeşleriyle yeni ve küçük bir iş kurmuş, bolca vakti olan ve boş vakitlerinin çoğunu blogunu geliştirmeye harcayan bekar bir adamdım. Blog konusunda bu kadar bilgili değildim. Ne tanıdığım bir blog yazarı, ne de bana reklam vereceğini düşündüğüm bir firma vardı çevremde. Her yeni blogger gibi blogunu ayakta tutmaya çalışan, en zor dönem olarak nitelendirdiğim ilk birkaç ayı başarıyla çıkarabilme ümidinde olan biriydim.

bloghocam doğumgünü


Şimdi mi?

Ve aradan tam 5 sene geçti. Evlendim, işlerimi oturttum, üstelik 23 Mart’ta 1 yaşını dolduracak dünya tatlısı bir oğlum oldu. Blog Hocam’ı soracak olursanız bildiğiniz gibi :) Artan sorumluluklar ve vakit noksanlığı sebebiyle beklentileri karşılayamadığımın farkındayım ama pes etmedim. Çok şükür hala ziyaret edilen, rağbet gören, reklam ve sponsorluk teklifleri alan bir blog.

Peki 5 yıl sonra?

5 yıl sonra ne olup biteceğini kestirmek elbette zor. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki yarına çıkıp çıkamayacağımız, internete erişip erişemeyeceğimiz bile belli değil. Fakat amacım bundan  yıl sonra “Blog Hoam 10aşında” başlıklı yazıyı da yayınlamak. Umarım bunu gerçekleştirebilirim.

Eeee hediye falan yok mu?

Biliyorum adettendir, blogların yıl dönümlerinde küçük hediyeler verilir ama ne yazık ki böyle bir organizasyon için doğru düzgün bir hazırlık yapma fırsatım olmadı. Kuru kuruya kutlama da yapılmaz :) Ben de şöyle bir şey yapmayı düşündüm. 10 kişinin bloguna ait linki (katılıma göre sayıyı arttırabilirim) Blog Hocam’ın sidebarına 1 ay boyunca yerleştireceğim. Amacım hem backlink  kazandırarak Google itibarınızı arttırmak, hem de blogunuza ziyaretçi sağlamak.

Katılım için bir Facebook veya Twitter hesabınız olması yeterli. Yapmanız gereken şey ise aşağıdaki tweetin altındaki retweet butonuna tıklayarak retweet etmek



Veya aşağıdaki gönderinin altındaki paylaş butonuna tıklayarak paylaşmak.


Blog Hocam 5 yaşında!Daha iyi bloglar için http://bloghocam.blogspot.com
Posted by Blog Hocam on 22 Şubat 2016 Pazartesi

Katılım sonra erdiğinde bu yazı güncellenecek ve link hakkı kazanan kişiler duyurularak katıldıkları hesaptan iletişime geçilecek.

Güncelleme!! (29.02.2016)

Linki eklenecek kişiler belli oldu (15 kişi). Bloglarını bilmediğim kişilerden adresleri alır almaz sol tarafa 1 aylığına eklenecekler. Katılan herkese teşekkür ederim.

Friday, February 19, 2016

Alan Adını Blogger'a Yönlendirme

Bir önceki yazıda anlattığım domain yani alan adı satın alma konusundan sonra sıra satın aldığımız bu domaini blogumuza uygulamaya geldi. Bu yazıda anlattıklarım sayesinde alan adınızı Blogger’a yönlendirerek  blogismi.blogspot.com şeklinde olan blogunuzu blogismi.com şeklinde kullanabileceksiniz.

Ben anlatımı daha önce belirttiğim gibi IHS sitesi üzerinden yapacağım ama diğer domain sitelerinde de benzer adımları uygulayarak alan adını bloggera yönlendirebilirsiniz.

Haydi başlayalım…

1.Adım: Domaini satın aldığımız firma olan IHS’nin kullanıcı girişi bölümünden e-destek paneline giriş yapıyoruz ve alan adlarım kısa yoluna tıklayarak satın aldığımız domainlerin olduğu sayfayı açıyoruz.
alan adı


2.Adım: Bu sayfada satın aldığımız alan adlarının listesini görebiliriz. Blogumuzda hangi alan adını kullanacak isek onun yanındaki yönet butonuna tıklıyoruz.
domain ayarları


3.Adım: Açılan sayfanın alt tarafındki yönetim işlemleri bölümünden pasif olduğu için renksiz gözüken DNS Zone servisi (kapalı) yazan yere tıklıyoruz.
dns ayarları


4.Adım: Pasif olduğu için renksiz gözüken DNS ikonuna bir kez tıkladığımızda servis aktif olacak ve DNS ikonu renkli hale gelecektir.
dns zone


5.Adım: Bu sayfada DNS kayıtları ekleyeceğiz. Kayıt tipi olarak CNAME seçtikten sonra altta açılacak olan domain adı bölümüne www yazıyoruz, CNAME bölümüne ise ghs.google.com yazıyoruz ve devam butonuna tıklıyoruz.
cname ayarları


6. Adım: Aynı işlemi tekrarlayarak yeni bir CNAME kaydı daha ekleyeceğiz fakat bu kez domain adı bölümünü boş bırakıyoruz. CNAME bölümüne yine ghs.google.com yazarak devam butonuna tıklıyoruz.
cname ekleme


7. Adım: Blogger kumanda panelimize giderek Ayarlar > Temel > Yayıcılık bölümündeki blog adresimizin altındaki “Blogunuz için üçüncü taraf bir URL ayarlayın” linkine tıklıyoruz.
blogger alan adı yönlendirme


8. Adım: Açılan kutuya kullanacağımız alan adımızı başında www olacak şekilde www.blogismi.com gibi yazıyoruz ve kaydet butonuna tıklıyoruz.
blogger domain yönlendirme


9. Adım: Kaydet butonuna bastıktan sonra “Bu alan adına ilişkin yetkinizi doğrulayamadık. Hata 12” şeklinde bir hata mesajı alacağız. Endişe edilecek bir şey yok çünkü her şey olması gerektiği gibi. Bu sayfayı kapatmayın çünkü aşağıda yazan kodları IHS paneline gireceğiz.
blogger cname


10. Adım: Aynı 5. ve 6. adımda olduğu gibi tekrar bir DNS kaydı ekleyeceğiz. Kayıt tipi olarak CNAME seçtikten sonra altta açılacak olan domain adı bölümüne bir önceki adımda 1 olarak gösterdiğim www satırının altındaki kodu yazıyoruz. CNAME bölümüne ise 2 olarak gösterdiğim ghs.google.com satırının altında yer alan ve googlehosted.com ile biten kodu ekliyoruz. Ve devam butonuna tıklıyoruz.
blogger dns ayarları


11. Adım: Tekrar hata mesajının olduğu Blogger  paneline dönerek bir kez daha kaydet butonuna tıklıyoruz. Bu kez hata vermeden kaydettiğini  ve blogspot adresimizin yanında “yönlendiriyor” yazdığını göreceğiz.
ihs blogger yönlendirme


12. Adım: Son olarak www.blogismi.com olan alan adımızın anındaki düzenle linkine tıklıyoruz ve alan adımızın yazdığı bölümün altındaki blogismi.com öğesini www.blogismi.com konumuna yönlendir kutucuğunu işaretleyip kaydediyoruz. 
blogger .com kullanma


Son: Artık yeni alan adınızı kullanmanız için gereken tüm ayarlar yapılmıştır. Yönlendirme işlemi genellikle birkaç dakika içerisinde gerçekleşse de 24 saate kadar sürebileceğini hatırlatmak isterim. Eğer 24 saat geçmesine ve IHS panelindeki CNAME kayıtları aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi olmasına rağmen yeni alan adınızla blogunuz hala açılmıyorsa tarayıcınızın çerezlerini temizlemeyin.
blogger alan adı yönlendirme


Alan adını Blogger’a yönlendirmeyi, DNS ve CNAME ayarlarını olabildiğince sade ve net bir şekilde anlatmaya çalıştım ama umarım başarabilmişimdir. Alan adını IHS dışında bir firmadan aldıysanız yine benzer şekilde DNS servisini aktifleştirecek ve resimdeki 3 adet CNAME kaydını ekleyeceksiniz.

Wednesday, February 17, 2016

Kısa Surede İnternetten Çok Para Kazanmak





internetten para kazanmanın kolay yolu
internetten para kazan





İnternetten En Çok Kazanılan Yontem



Bu videoda internetten kısa surede nasıl para kazanıldıgından bahsettik tabiki bunun taktiğini iyi bilmek lazım bunun içinde zaman lazım olabilir ama kısa surede kazandırdıgı kesin videoyu asagıdan izleyebilirsiniz detaylar videoda anlatılmıstır










Haber Sitesi Kurulumu Ve indirme linki





profesyonel haber scripti
haber scripti





Kendi Haber Sitenizi Kurun



Bu Videomuzda profesyonel bir sekilde haber stesi nasıl kurulur ve butun ayarları nasıl yapılır bundan bahsettik scriptin indirme linki videoda anlatılmıstır videoyu asagıdan izleyebilirsiniz diğer site kurma videoları için kanalımıza ulasabilirsiniz iyi seyirler....
















KİŞİYE ÖZEL LOGO VE HEADER YAPILIR



Merhabalar değerli okurlarım!
Blogumun okurlarına mahsus kişiye özel logo ve header tasarımı yapmaya karar verdim.
Üstelik bu hizmeti siz değerli okurlarım için ücretsiz olarak sunmaktayım.
Sahibi olduğunuz blog veya site ismini yorum formundan göndermeniz yeterli olacaktır.
Uygun görülen sitelerin header veya logosu bu başlık altında yayınlanacaktır. Ayrıca sitenizin tanıtımı için de faydalı olacaktır logonuzun burada görünmesi

Tasarım yapacağım siteleri ziyaret edip sonra header yaptığım için ölçüleri bire bir uyumludur.
Dolayısıyla bloga eklerken 'sığacak şekilde küçült' seçeneğini işaretlemeyin. Bu durum blogunuzda headerin düzgün görünmesi içindir.

Gerekli Şartlar;

Müstehcen yayın yapan site ve bloglar kabul edilmeyecek.
Hack, warez paylaşımı yapan siteler kabul edilmeyecek.
Siyasi kimliğe bürünmüş siteler kabul edilmezler.

Lütfen Dikkat!

Site ismi bildirirken tıklanabilir link vermekten kaçının.

Nasıl kullanılır?

Resme tıklayın böylece daha büyük yani gerçek ölçüde açılmış olacaktır. Resim üzerine maus sağ tuş ile tıklayıp 'hedefi farklı kaydet' seçerek kaydedin. Kaydettiğiniz resmi web sitenizde kullanın.

Bloga eklenişi

Blogger kontrol panelinizde Yerleşim'e tıklayın. Üst tarafta Header başlığı  altındaki düzenle yazısına tıklayın. İndirdiğiniz resmi seçip kaydedin. Son olarak sağ üst köşede düzenlemeyi kaydet
Yeni header ve logonuzu güle güle kullanın.



Kişiye Özel Logo, Header Tasarımlarım:


Kişiye özel - The Social News - Header;



Kişiye özel - KurabiyeciMiss - Header;




Kişiye özel - Şeyda'nın Günlüğü - Header;



Kişiye özel - Bir Defne Masalı - Header;




Kişiye özel - İnci'nin Dünyası - Header;



Kişiye özel - Efsa'nın Serüveni - Header;



Kişiye özel - Hayat Cıvıltısı - Logo


Kişiye özel -  Şenay'la Mutfak Keyfi - Logo header


Kişiye özel - Ayna Hikayesi - Header



Tuesday, February 16, 2016

Domain Nereden, Nasıl Alınır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özel alan adı yani domain konusu çok istendi, çok soruldu, çok araştırıldı biliyorum. Blogunuzda kendi alan adınızı kullanma konusunu yazmadan önce ilk adım olan domain seçme ve domain satın alma konusu üzerinde durmak istiyorum.

Domain yani alan adı seçimi konusunda dikkatli davranmalısınız çünkü blogunuzun alan adını canınız her istediğinde değiştiremezsiniz. Teknik olarak belki mümkün ama alan adı değiştirmek size ziyaretçi, Google sıralaması ve itibar kaybı olarak geri döner. Bu nedenle alan adınızı bir kez, dikkatli bir şekilde seçin ve blogunuz bundan sonraki yaşantısına hem o alan adıyla devam etsin.

domain


Domain (alan adı) seçerken dikkat edilmesi gerekenler

1. Çok uzun olmamalı

Blogunuzun ismi ile aynı alan adına sahip olmak zorunda değilsiniz. Blogunuzun ismi çok uzun olsa bile alan adınızı daha kısa tutmanız akılda kalıcılık ve paylaşımlarda kolaylık nedeniyle önemlidir.

2. Telaffuzu kolay olmalı

Telaffuzu kolay domainler daha akılda kalıcı, paylaşılmaya daha müsait ve markalaşmak için daha uygundur. Örneğin telefonda bir arkadaşınıza blogunuzun adresini söylerken hiçbir karışıklığa mahal vermeyecek, karşınızdakinin tk söyleyişte kolayca anlayaağı bir domain tercih etmelisiniz.

3. Anahtar kelime içermesi önemlidir

İlk iki faktör daha çok psikolojik faktörlerdi. Bu ise SEO faktörü. Domainde hedef anahtar kelime geçmesi, o blogun konusu direkt belli ettiği için arama sonuçlarında büyük avantaj sağlar. Eğer mümkünse hedef anahtar kelimeyi içeren bir domain tercih edin. Örneğin moda ile ilgili bir blogunuz varsa domainde moda kelimesinin geçmesi moda aramalarında size fayda sağlar.

4. Sicili temiz bir domain seçin

Alan adı satın alırken o alan adının almaya uygun olması, daha önce kullanılmadığı anlamına gelmez. Bu alan adı daha önce başka kişiler tarafından kullanılmış, Google’dan ve AdSense’den ban yemiş olabilir. Bu nedenle alan adını almadan önce sicilini araştırmanızı şiddetle öneririm. Bunu nasıl yapabileceğinizi yazının devamında okuyabilirsiniz.

5. Mümkünse Com uzantı tercih edin

Bir alan adının .com, .net, .org gibi uzantıları pek çok uzantısı olabilir. Bazıları ucuz olduğu için .xyz gibi garip alan adlarını satın alabiliyor. Fakat bilinmesi gerekir ki .com uzantılı domainler her zaman daha fazla trafik getirir ve psikolojik olarak daha etkilidir. Tabi eğer bütçeniz varsa tüm uzantılarını almanız ve taklitlerinize karşı önlem almanız iyidir

6. Sadece harf içerisin

Blogunuzun isminin “moda kalbi” olduğunu düşünün. Sırf iki kelimeli diye araya – koyarak moda-kalbi.com şeklinde bir domain almanız gerekmez. Bunun yerine bitişik olanı yani modakalbi.com tercih etmelisiniz. (Böyle bir site gerçekten var mı yok mu bilmiyorum. Örnek vermek için şuan uydurdum :)) Ayı şekilde domainlerde 1,2,3 gibi rakamları da kullanmanızı önermem.

Bir domainin geçmişi nasıl araştırılır?

Yukarıdaki kriterler doğrultusunda bir alan adına karar verdikten sonra bu alan adının sicilini araştırmamız gerektiğini söylemiştim. Bunun için şu işlemleri yapabilirsiniz:

- Banned CheckBu aracı kullanarak her hangi bir web sitesinin AdSense veya Google tarafından ban yiyip yemediğini kontrol edebilirsiniz. Yapmanız gereken şey sayfanın alt tarafındaki kutuya domaini yazıp submit butonuna basmak.

- Wayback Machine: Bu aracı kullanarak her hangi bir sitenin yıllar önce bile kaydedilmiş hallerini görebilirsiniz. Böylece alacağınız domainin daha önce nasıl bir site için kullanıldığını, kötü bir izlenimi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Blogger İçin Alan Adı (Domain) nereden ve nasıl alınır?

Domain almak için GoDaddy, İsimtescil ve IHS gibiyerli ve yabancı pek çok aracı firma var. Fiyatlar da hemen hemen aynı. Fakat ben kullanım kolaylığı ve Blogger’a kolayca uygulanması nedeniyle IHS’den alan adı satın almanızı öneririm. Zira satın aldığınız alan adını Blogger blogunuza uygulamayı da IHS üzerinden anlatacağımı belirtmek isterim.

IHSden domain satın almak için şu adımları izleyin:

1. IHS ana sayfasına giderek almak istediğiniz alan adını sorgulatın..
2. Alan adı müsait ise sepete ekleyin.
3. Kaç yıllığına alacağınızı seçip devam edin.
4. IHS üyeliğini tamamlayıp ödeme yöntemini seçin ve satın alma işlemini tamamlayın.

Gerekli bilgiler ve detaylar e-mail adresinize gönderilecektir.

Artık bir alan adınız ver önümüzdeki günlerde yayınlayacağım detaylı bir yazı ile bu alan adını blogunuzda nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz.

Monday, February 15, 2016

Php Dersleri 8 Veri Tipleri







phpde integer float boolen vs kullanımı
veri tipleri




Php De veri tipleri integer float vs kullanımı



bu videomuzda phpde en önemli konulardan birisi olan veri tiplerini gorucez integer,float,boolen vs  tam sayılar reel sayılar bunları gorucez bunları bilmek neden önemli phpde kontrolleri yaparken bu tipleri iyi bilmemiz gerekyor yoksa kontrolleri dahi yapamayız videoda detaylı bir sekilde anlatılmıstır iyi seyirler













Wednesday, February 10, 2016

Blog Yazarının Yorumlarını Dikkat Çekici Hale Getirme

Bir süre önce revize ettiğim blog teması üzerinde ufak tefek rötuşlar yapmaya devam ediyorum. Bu süreçte merak edilen, dikkat çeken ve farklı olduğunu düşündüğüm işlemleri de buradan paylaşıyorum ve paylaşmaya devam edeceğim.

Son olarak bloga eklediğim “yorum bölümünde blog yazarının yanına rozet koyma” işlemini de faydalı gördüğüm için sizlerle de paylaşmak istedim.

Blog yorumlarında blog sahibinin yorumunun dikkat çekmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle BH gibi öğretici içerikleri olan bloglarda yorum bölümü çok aktif kullanılıyor. Blog yazarına pek çok soru soruluyor ve soruyu soran dışında diğer okuyucular da yazarın cevaplarını merak edebiliyor. Çünkü bazen yazıda paylaşmayı unuttuğumuz veya gerek görmediğimiz detaylar yorum bölümünden sorulduğunda pek çok okuyucunun işine yarayabiliyor.

Bu nedenle Blog Hocam’da benim yaptığım yorumların dikkat çekmesi için ismimin yanına küçük bir ikon koymak istedim. Bunun için de bazı sosyal medya platformlarında “onaylı hesap” anlamına gelen küçük onay rozetini kullandım.

Yazar yorumlarının yanına rozet ekleme


Bu ekran görüntüsünde ve blogdaki bana ait yorumlarda göreceğiniz bu uygulamayı blogunuza eklemek çok kolay. Yapmanız gereken şey Blogger kumanda panelinize giriş yapıp Şablon > HTML’yi Düzenle diyerek şablonun kodlarını açmak ve burada Ctrl + F tuş kombinasyonu ile açılacak arama kutusunun da yardımıyla aşağıdaki kodu bulmak:

.comments .comments-content .icon.blog-author

Bu kodun devamında parantez içinde yer alan kodları silin ve yerine aşağıdaki kodları ekleyin:

background: url("https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipFVSdURq-mDgYJ35HCxDUsCZCfkECHbcWWp8uyaeLFCZ6IyW1ztUem4yMMNG8DDS2-NMFZuy_V3vA4ODCxpGyfE-5EiZrQdpFBhjzK7NoLxYlMMiuQ68MEl5ePl2NgbkaP5NjjnIPy1IV/s18-Ic42/onay.png") no-repeat scroll 0 0 transparent;

Şablonu kaydettikten sonra yorumlarınızı kontrol ettiğinizde isminizin anında rozeti göreceksiniz.

*** Kırmızı renkle gösterdiğim link onay rozeti ikonunun linki. Eğer başka bir ikon gözükmesini isterseniz, o ikonun linkini bununla değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Thursday, February 4, 2016

SOĞUK HAVALARDA ARAÇ NASIL ÇALIŞTIRILIR?

İçinde bulunduğumuz bu kış günlerinde haliyle havanın soğuk olmasından dolayı araçlarımız çalışmayabilir.



Sizin de başınıza geldi mi bilmiyorum ama ben yaşadım. Bir gece öyle bir soğuk oldu ki mevsimin en soğuk gecesi diyebilirim. Sıcaklık gece -20 - 25 derecelerde vardı yanılmıyorsam. Anlaşılan bu durumdan pek hoşnut olmamıştı beyaz kızım (arabam) ve haliyle üşümüştü. Sabah birkaç kontak çevirmeme rağmen çalışmamıştı. Ne kadar üzücü bir durum öyle değil mi? Dolayısıyla ben de üzülmüştüm bu duruma.

Peki soğuk havada araba nasıl çalıştırılır?

Aracınız dizel bir araç ise soğuk havalarda kullanmanız daha zor olacaktır. Nedeni ise dizel motorlu arabalar soğukta daha erken kendini bırakırlar. Bunlar mazotun donup akışkanlığını yitirmesi ve katılaşması, mazot filtresinin soğuktan donması hatta yakıt deposunun ve bağlantılı borularının donması olabilir. Ayrıca akünüzün soğuktan kendi kendine deşarj olması aracınızı çalışmamasına neden olan faktörlerdir.
Benzinliler dizel araçlara nazaran daha dirençlidir. Çünkü benzin soğuğa daha dayanıklıdır ve kolay kolay donmaz. Ne yazık ki soğuk hava aküyü boşaltır.
Arabanızı soğuk havalarda kullanabilmek için kapalı bir garaja park etmeniz çok faydalı olacaktır. Tabi imkanınız varsa. Eğer böyle bir imkan yoksa şunları öneriyorum;

Aracınızı park ettikten sonra her iki saatte bir 10 dakika rolantide çalıştırın.
Bu durumu gece 12- 01'e kadar yapın sonra yatın.
Aracınızı bina önlerine doğru park edin. Yani ön kaput binaya doğru olmalı yada duvar diplerine doğru gelmesi gerek. Bu arada çatıdan düşebilecek buz parçalarına karşı önlem almak amacıyla binanın iki - üç metre gerisine park edin.
Açık ve rüzgarlı alanlara park etmeyin.
Aracın motor kısmı kuzeye doğru olmamalıdır.
Elektrikli ekipmanları devre dışı bırakın. Bunlar araç içi kamera. ektra müzik sistemi gibi şeyleri kışın kullanmayın. Akünüzü daha erken bitirir.
Eğer bu gibi kurallara dikkat edersek kışın aracımızı donmadan aküsü bitmeden kullanabiliriz.
Sanırım aklınıza aküsü biten araç nasıl çalıştırılır sorusu takıldı gibime geliyor. Bunu da başka bir makalemde yazmak dileğiyle şimdilik esen kalın.

Monday, February 1, 2016

SEO Blogger Template




Seo blogger template kısaca özellikleri;

SEO hazır
Post RSS ve Comment RSS bağlantıları hazır
Minimalist tema
Sade ve şık dizayn
Sağ yan bar
Sosyal ağ paylaşım butonları
Gadget desteği
Sağ üst köşeye reklam ekleme
Özelleştirilmiş yorumlar