Wednesday, September 24, 2014

HTML ve HTML5



HTML zengin bir metin dilidir. İngilizce açılımı ( Hyper Text Markup Language )’ dir. İnternet üzerinde veri paylaşımı için kullanılan en yaygın metin tabanlı dildir. Ve son sürümü de HTML5’ tir. Gelin bir de HTML ve HTML5 arasıdaki farklılıklara bakalım.



HTML, bir programlama dili değildir öncelikle. Programlama dili olarak da tanımlanamaz. Çünkü HTML kodlarıyla baştan aşağıya bir program yazılamaz. Ancak HTML dilini yorumlayabilen programlar aracılığıyla çalışabilen programlar yazılabilir. HTML, web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün şekilde görüntülenmesi için gereken kurallarda yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları birbirine basit yoldan bağlar. HTML, Dünya Çapında Ağ Birliği ( W3C ) tarafından standartlaştırılmıştır. Son sürümü olan HTML5 Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümmerli tarafından kısmen de olsa desteklenmektedirler. Ama Google Chrome da ve Safari tarayıcıların da çok daha iyi bir şekilde çalışmaktadır.



Günümüzdeki HTML 4.1 sürümü, css desteğiyle düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın yine de fazladan yazılan kodların işlevselliğ bozduğu da bilinmekteydi. Html5 de bu ihtiyaçları karşılamak için geliştirilmeye başlanmıştır. Şu an deneme aşamasındaki HTML5’ i youtube sunuma çıkartmıştır. Ses ve film etiketleri vs. daha bir çok yönleriyle birlikte kullanılması geren HTML5, sadece bir biçim dili olması dışında web uygulamaları oluşturmamızı da sağlayacaktır. Üstelik CSS3 ve Javascript ile birleştirmek daha da güçlü, sağlam ve uyumlu uygulamalar yapmamıza imkan sağlayacaktır. Bu sayede de yüksek ihtimalle uygun şekilde kullanılabilecektir. HTML’ in son sürümü olan HTML5 ‘ deki yeni elementlerin bir kaçı şunlardır;



< canvas > sayfada bir tuval alanı oluşturmamızı sağlar ve tuvale javascript ile çizim yapılabilir. < audio > sayfa da ses oynatıcı bir modül ekler. < video > video oynatıcı bir modül ekler. < progress > işlem süreci göstergesi ekler. < caption > başlık olarak düşünülen metinleri düzenler. < header > sitenin başlık ve açıklama içeriğini alır. < nav > menüleri ve bir takım zaruri işlevleriiçine alır. < footer > sitelerin en alt kısmını içine alır. < section > sitelerin ana içerikte ayrı yazılan kısımdır.



No comments:

Post a Comment