Thursday, March 10, 2016

Blogger Sayfa Numaralandırma Eklentisi

Normalde Blogger bloglarda sayfalar arasında geçiş yapmak için önceki kayıtlar – sonraki kayıtlar linkleri kullanılır. Örneğin her bir sayfada 5 kayıt göstermeyi seçtiyseniz blgunuzun ana sayfasında en son yayınladığınız 5 yazınız görünür. Ondalardan önce yayınladığınız 5 yazınızı görmek için de önceki kayıtlar linkine tıklanır.

Fakat Blog Hocam’da ve bazı bloglarda göreceğiniz gibi önceki kayıtlar – sonraki kayıtlar linklerinin yerinde numaralar var. Sayfalar numaralandırılarak ziyaretçinin blogda dolaşması kolaylaştırılmıştır.

Bu yazıda 2016 yılının teknolojisine uygun, HTML5 uyumlu olan Blogger sayfa numaralandırma eklentisini blogunuza nasıl ekleyeceğinizi anlatacağım.

blogger sayfa numaralandırma eklentisi


!!! Eğer kodlar konusunda deneyimli değilseniz her ihtimale karşı şablonun yedeğini almanızı öneririm.

1. Adım: İlk olarak eklentinin CSS kodlarını şablona ekleyeceğiz. Bu kodlar üzerinde oynama yaparak eklentinin renklerini ve yazı boyutlarını değiştirebilirsiniz. CSS kodlarını şablona eklemek için Blogger kumanda panelimize gidip Şablon > HTML’yi Düzenle diyerek şablonumuzun kodlarının olduğu bölümü açacağız. Burada Ctrl+F tuş kombinasyonunu kullanarak açılan aram kutusunun da yardımıyla  <b:skin>...</b:skin> yazan bölümü bulup 1 kez tıklayacağız. Böylece o bölüm genişleyecek ve tüm CSS kodları gözükecek. Ardından </b:skin> kodunun hemen üzerine şu CSS kodları yapıştıracağız.

/* Blogger Sayfa Numaralanadırma Eklentisi – Blog Hocam*/
.navipager{clear:both;margin:0;text-align:center;font-weight:bold;color:#fff !important;}
.navipager span,.navipager a{padding:5px 15px;margin-right:3px;display:inline-block;color:#fff !important;background-color:#9cd9d5;line-height:1.6em}
.navipager .current{color:#fff !important;background-color:#9cd9d5;}
.navipager .current,.navipager .pages{color:#fff !important;background-color:#9cd9d5;}
.navipager a:hover{color:#fff !important;background-color:#f1583b;}
.navipager .pages {margin:0 -1px 0 0}



2. Adım: Şimdi yine şablonun kodlarında <b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Kayıtları' type='Blog'> satırını bulup bunun hemen altına şu kodları ekleyeceğiz.
 
 <b:includable id='navi-pager'>
<div class='navipager'>
<script type='text/javascript'>
var pageNaviConf = {
perPage: 7,
numPages: 5,
firstText: &quot;Başa Git&quot;,
lastText: &quot;Sona Git&quot;,
nextText: &quot; &#9658; &quot;,
prevText: &quot; &#9668; &quot;
}
</script>
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
function pageNavi(o){var m=location.href,l=m.indexOf("/search/label/")!=-1,a=l?m.substr(m.indexOf("/search/label/")+14,m.length):"";a=a.indexOf("?")!=-1?a.substr(0,a.indexOf("?")):a;var g=l?"/search/label/"+a+"?updated-max=":"/search?updated-max=",k=o.feed.entry.length,e=Math.ceil(k/pageNaviConf.perPage);if(e<=1){return}var n=1,h=[""];l?h.push("/search/label/"+a+"?max-results="+pageNaviConf.perPage):h.push("/?max-results="+pageNaviConf.perPage);for(var d=2;d<=e;d++){var c=(d-1)*pageNaviConf.perPage-1,b=o.feed.entry[c].published.$t,f=b.substring(0,19)+b.substring(23,29);f=encodeURIComponent(f);if(m.indexOf(f)!=-1){n=d}h.push(g+f+"&max-results="+pageNaviConf.perPage)}pageNavi.show(h,n,e)}pageNavi.show=function(f,e,a){var d=Math.floor((pageNaviConf.numPages-1)/2),g=pageNaviConf.numPages-1-d,c=e-d;if(c<=0){c=1}endPage=e+g;if((endPage-c)<pageNaviConf.numPages){endPage=c+pageNaviConf.numPages-1}if(endPage>a){endPage=a;c=a-pageNaviConf.numPages+1}if(c<=0){c=1}var b='<span class="pages">Sayfa '+e+' / '+a+"</span> ";if(c>1){b+='<a href="'+f[1]+'">'+pageNaviConf.firstText+"</a>"}if(e>1){b+='<a href="'+f[e-1]+'">'+pageNaviConf.prevText+"</a>"}for(i=c;i<=endPage;++i){if(i==e){b+='<span class="current">'+i+"</span>"}else{b+='<a href="'+f[i]+'">'+i+"</a>"}}if(e<a){b+='<a href="'+f[e+1]+'">'+pageNaviConf.nextText+"</a>"}if(endPage<a){b+='<a href="'+f[a]+'">'+pageNaviConf.lastText+"</a>"}document.write(b)};(function(){var b=location.href;if(b.indexOf("?q=")!=-1||b.indexOf(".html")!=-1){return}var d=b.indexOf("/search/label/")+14;if(d!=13){var c=b.indexOf("?"),a=(c==-1)?b.substring(d):b.substring(d,c);document.write('<script type="text/javascript" src="/feeds/posts/summary/-/'+a+'?alt=json-in-script&callback=pageNavi&max-results=99999"><\/script>')}else{document.write('<script type="text/javascript" src="/feeds/posts/summary?alt=json-in-script&callback=pageNavi&max-results=99999"><\/script>')}})();
        //]]>
</script>
    </div>
    </b:includable>
 
 
3. Adım: Son olarak <b:include name='nextprev'/> kodunu bulup siliyoruz ve bunun yerine şu kodları yapıştırıyoruz.
 
    <b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
        <b:include name='navi-pager' />
        <b:else/>
        <b:if cond='data:blog.pageType == "archive"'>
            <b:include name='navi-pager' />
        </b:if>
    </b:if>
 
 

!!! Eklentinin düzgü çalışması için dikkat etmeniz gerekin önemli bir nokta var. Her sayfada kaç yazı görünmesini istiyorsanız 2. adımdaki kodlarda kırmızı ile gösterdiğim yere o sayıyı yazıyorsunuz. Ardından Blogger kumanda panelinde Yerleşim > Blog Kayıtları > Düzenle yolunu takip ederek ana sayfadaki kayıt sayısı bölümüne aynısını yazıyorsunuz.

No comments:

Post a Comment